U-Talent UP
U-Talent UP
Onze outreach coördinator Robin Bos werkt samen met Chahida Bouhamou van U-talent. Chahida begeleidt 10-15 scholieren van het U-Talent University Pioneers (UP) programma.
U-Talent UP is een programma voor havo- en vwo-leerlingen, waarvan de ouders niet hebben gestudeerd aan een universiteit of hogeschool. Bij U-Talent UP kom je tijdens de bovenbouw meerdere keren naar de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Je maakt samen met de andere UP-leerlingen kennis met het hoger onderwijs en studeren. Een diverse en enthousiaste groep scholieren die we graag op het UMC Utrecht zouden willen zien studeren.
Daarom kregen de U-Talent UP leerlingen op 6 juni 2023 twee colleges van een docent bij Biomedische wetenschappen en een docent bij Geneeskunde. Marlies Ludikhuize gaf een college over Zenuwweefsel en Rahul Pandit vertelde over Farmacologie. Tussendoor sloten drie studenten bij de groep aan om te vertellen over zichzelf, de studie en alles wat met studeren te maken heeft. Na een korte introductie hadden de scholieren ruim de tijd om al hun vragen te stellen: ‘Wat is het verschil tussen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde? Hoe werkt het met de toelating? Waarom heb je ervoor gekozen om in een studentenhuis te gaan wonen? Heb je het altijd druk met studie? Wat wil je later worden?'.
Student worden is altijd spannend! Als je dan ook de eerste bent uit je gezin die gaat studeren zou je eventueel wat meer vragen hebben en alles een beetje extra spannend vinden. Het U-Talent UP-programma is belangrijk om deuren te openen voor scholieren en hun een goede basis te bieden voordat zij aan een studie op de hogeschool of universiteit beginnen.
Tussen de colleges en studentenpraatjes door deden de scholieren mee met het practicum Taal van de Tumor van het Reizend DNA-lab van Utrecht. Tijdens dit practicum hebben zij eerst DNA geïsoleerd uit een stukje zwezerik. Vervolgens hebben ze het DNA van tumorcellen vergeleken met ‘normaal’ DNA om te onderzoeken welke fouten er in het DNA van de kankercellen van een specifieke patiënt zitten. Op basis van de gevonden mutaties konden ze voorspellen welke behandeling het beste zal werken bij deze patiënt.
Al met al was de middag enorm geslaagd. Een aantal enthousiaste scholieren pakten zelf tijdens hun pauze de kans om verdere vragen aan de studenten te stellen. Wat fijn om te zien dat de studenten hun enthousiasme over konden brengen op de UP-scholieren. Wie weet zien we ze terug bij ons op de faculteit.